Домашні соуси з помідорів і перцю – відмінна заготовка на зиму. Вони чудового доповнять страви з м’яса та риби, а також можуть слугувати приправою до супу чи борщу.
Кетчуп на зиму
Потрібно: 5 кг стиглих помідорів, 400 г цукру, 3 ст. л. солі, 1 скл. оцту, 2 великі цибулини, 0,5 ч. л. кориці, 0,5 ч. л. гвоздики, 1 ч. л. червоного меленого перцю, 1 ч. л. чорного меленого перцю.
Приготування. Помідори нарізати і перемолоти. Перелити томатний сік в каструлю, довести до кипіння і зменшити вогонь. Варити 3 години, помішуючи дерев’яною ложкою. Через 3 години додати цукор, сіль, оцет, спеції і перемелену цибулю. Перемішати, варити ще 3 години, помішуючи. Перелити в стерилізовані банки і закатати.
Соус сацебелі з гострим перцем
Потрібно: 1,5 кг помідорів, 1 головка часнику, 3 шт. червоного солодкого перцю, 2-3 шт. гострого перцю, 1 ч. л. уцхо-сунелі, 1 ст. л. коріандру, 1 ч. л. сухої м’яти, 0,5 пучка фіолетового базиліка, 0,5 пучка кінзи, 1 ст. л. солі, близько 1 ст. л. цукру.
Приготування. Перець очистити від насіння. Нарізати всі овочі, скласти в блендер і подрібнити. Зелень дрібно порізати. Довести до кипіння, уварювати, помішуючи, на невеликому вогні до консистенції сметани. За 5 хвилин до готовності додати спеції, сіль і цукор. Розлити у стерилізовані банки, зверху налити трохи олії, закрити герметично кришками. Зберігати соус в прохолодному місці.
Песто з базиліка
Потрібно: 200 г листя базиліка, 45 мл оливкової олії, 50 г пармезану, 40 г кедрових горіхів, 1 очищений зубчик часнику, 1 ч.л. солі.
Приготування. Всі інгредієнти збити в блендері. Перелити в пластикові ємності по 50 мл, закрити кришками і заморозити.
Соус ткемалі на зиму
Потрібно: 2 кг кислих слив або аличі, 1 невелика головка часнику, 1 пучок кропу, 1 пучок кінзи, 1 пучок омбало або 1 гілочка меліси, 1 ч. л. меленого коріандру, 1 ч. л. готової суміші уцхо-сунелі, сіль – за смаком.
Приготування. Покласти сливи в каструлю і залити холодною водою так, щоб вона покрила плоди. Варити до тих пір, поки не розваряться. Остудити, відокремити кісточки і шкірку, протерти через друшляк. М’якоть з соком варити до отримання густої маси. Додати подрібнену зелень кропу, кінзи, омбало, потовчений з сіллю часник, уцхо-сунелі і коріандр. Готовий соус розлити у банки і зберігати в холодильнику.
Соус з перцю і помідорів
Потрібно: 4 болгарських перці, 3 помідори, 1 цибулина, 1 ст. л. олії, 1,5 ст. л. 9% оцту, 1 ст. л. цукру, 0,5 ч. л. солі, мелений коріандр і мелений чорний перець за смаком.
Приготування. Порізати овочі і перемолоти. Викласти овочеву масу в каструлю з товстим дном, додати цукор і сіль. Довести до кипіння, накрити кришкою і варити на середньому вогні 25-30 хвилин, поки маса не змінить колір. Додати спеції і оцет. Розлити соус у стерилізовані банки.
Потрібно: сливи – 1 кг, вода – 50 мл, часник – 3 зубки, перець чилі – 1 шт., цукор, сіль – за смаком, зелень кінзи – 2 ст. л., кріп – 2 ст. л.
Приготування. Сливи залити водою і довести до кипіння, зменшити вогонь і варити 10 хвилин, помішуючи. Суміш відкинути на друшляк та протерти сливи. Тоді покласти пюре в каструлю та вичавити часник. Дрібно посікти очищений від насіння перець чилі. Додати до пюре цукор і сіль. Довести до кипіння. Додати подрібнену зелень, перець чилі, часник. Варити 2 хвилини. Гарячий соус розлити у стерильні банки, закрити кришками. Зберігати в холодильнику.
Потрібно: болгарський перець – 0,5 кг, помідори – 2 кг, гострий червоний перець – 500 г, часник – 300 г, олія – 125 мл, цукор – 100 г, сіль – 60 г, оцет – 200 мл.
Приготування. Помідори почистити від шкірки. Болгарський перець очистити від насіння, в гострому залишити. Перемолоти овочі. Варити годину. Додати олію, сіль, цукор, оцет та вичавлений часник, варити ще кілька хвилин. Викласти гарячу аджику у стерилізовані банки та закатати. Зберігати в прохолодному місці.