Повідомити новину

Поширити:

Залишилися лічені дні до Великодня. Господині заздалегідь готуються, вичитують нові рецепти смачних святкових страв, а продавці на ринку потирають руки. Адже у них почалися справжнісінькі «жнива»…
Завітали і ми на центральний тернопільський  ринок, щоб оцінити асортимент, та найголовніше – розповісти читачам «Свободи», до яких цін потрібно готувати гаманці.
Найперше зайшли в адміністрацію ринку, щоб запитати  у директора Юрія Ворка, наскільки дорогим буде великодній кошик.
«Хочу заспокоїти людей – дефіциту м’яса на ринку немає. Проте ціни у передсвяткові дні дещо зросли, однак не набагато – приблизно на 5-10 гривень», – зазначив Юрій Євгенович. Директор ринку також зауважив, що, порівняно з іншими продуктами, ціна на які останнім часом зросла більше, ніж удвічі, м’ясо не надто подорожчало.
«Кілька років тому ціна на м’ясо була 70-80 гривень, сьогодні – 120-140. Але якщо раніше закуповували м’ясо по 40-45 гривень, то сьогодні – по 65 грн. Відповідно, й ціна зросла. Підприємець мусить і сам заробити, і оренду сплатити, і зарплату продавцям», – додав пан Ворко.
За його словами, процес ціноутворення не можливо контролювати. Адже з 1 липня минулого року Кабінет Міністрів скасував державне регулювання цін на продукти харчування. Тож кожен продавець встановлює власну ціну на той чи інший товар, однак враховуючи певні чинники, найперше – конкуренцію та попит.
Отже, якщо говорити мовою цифр, то ситуація така:
– яловичина: полядвиця – 150-170 грн, задня шинка – 140-150 грн, передня шинка – 115-120 грн, ребра – 70-80 грн;
– свинина: полядвиця – 140-150 грн, задня шинка – 120-130 грн, передня – 100-110 грн, бочок – 70-80 грн, шия – 120-140 грн, ребра – 80-90 грн, гуляш – 70-85 грн.
Сало можна купити за 40-55 грн за кілограм.
Далі ми поцікавилися копченими м’ясними смаколиками. Шинка вартує 170-180 грн, полядвиця – 190-200 грн, бочок – 130-140 грн. Дізналися ціни і на ковбаси: домашню можна придбати за 130-170 грн, «Дрогобицьку» – 140-170 грн, «Московську» – 160-200 грн.
Не змінилася ціна на домашню птицю. Приміром, курку можна купити за 50-100 грн, гуску – за 150-200 грн, качку – 120-150 грн, індика – 200-280 грн. Кролі продають по 150-180 гривень.
Масло на ринку можна придбати за 125-155 грн, сир свіжий – 60 грн, а сир голландський – 140-190 грн. Сметана збирана вартує 55-60 грн за літр, а сепараторна – 80 грн. Приємно тішать ціни на яйця. Порівняно з зимою, вони подешевшали. Фабричні коштують 2,30-2,70 грн за штуку, а домашні – 3-3,30 грн.
«Найголовніше – ми завжди спокійні за якість як м’ясної, так й іншої продукції. Так, сьогодні в країні діє мораторій на перевірку підприємців. Та ми працюємо для покупців. На території ринку діють дві лабораторії від Держпродспоживслужби. Одна перевіряє якість рибної, молочної, копченої продукції, друга – свіжого м’яса. Тож лише після позитивного висновку експертизи та отримання спеціального дозволу підприємець має змогу торгувати на ринку», – зазначив пан Ворко.
В адміністрації ринку також розповіли, що після свят ціна на м’ясо знизиться. Наступне подорожчання очікують у травні, коли потепліє і люди почнуть їздити на пікніки.
До слова, експерти Інституту аграрної економіки заявили, що цьогоріч, як і попередніми роками, найдешевшим великодній кошик буде саме в Тернопільській області.
Смачної паски!
Зоряна ДЕРКАЧ