Рецепти Великодніх пасок

Напередодні світлої Пасхи господині обмірковують, які страви приготувати на великодній стіл. Звичайно, головною з них є паска. Бажано, щоб вона була вимішена своїми руками, випечена зі світлими думками.

Паска «Класична»

Потрібно: молоко – 0,5 л, дріжджі – 75 г, яйця 8-10 шт., масло вершкове або маргарин – 150 г, цукор – 0,5 кг, ванільний цукор – 1 пакетик, борошно – 9 скл., сіль  – 1,5 ч. л. без верху.

Приготування опари. У теплому молоці розчинити дріжджі, додати 1 ст. л. цукру і 2 склянки борошна, розмішати і поставити підніматися в теплому приміщенні до збільшення в 3 рази.

Відокремити білки від двох яєць (для прикраси готових пасок) і поставити в холодильник.

Розтерти жовтки й решту яєць із цукром і сіллю, додати до опари і розмішати. Всипати, розмішуючи, борошно і замісити некруте тісто. Накрити чистим рушником і залишити підніматися в теплому місці.

Коли тісто збільшиться в 2-3 рази, розтопити масло, додати до нього ваніль і влити в тісто.

Гарненько вимісити і дати підійти.

Форми змастити олією. Руки – також. Набирати і відривати руками шматки тіста й викладати у форми (до половини висоти).

Накрити рушником і дати паскам підійти до верху форми.

Ставити форми в гарячу духовку і випікати 15-25 хвилин, залежно від розміру. Дістати, дати охолонути, накривши рушником. Акуратно вийняти з форм.

Холодні білки збити з 2 ст. л. цукру в міцну піну. Обмазати білковим кремом верх пасок і посипати різноколірним пшоном або спеціальною присипкою.

Паска “Царська”

Потрібно: 2 кг сиру, 10 яєць, 400 г вершкового масла, 800 г сметани, 600-700 г цукру, 1/2 склянки мигдалю, 1/2 склянки родзинок, ванілін.

Приготування. Протерти через сито сир і вершкове масло, додати сметану, ретельно перемішати, поставити посуд на плиту і довести масу до кипіння при безперервному помішуванні дерев’яною лопаткою, щоб маса не пригоріла. Негайно зняти з вогню і якнайшвидше охолодити, також безперервно помішуючи. У вистиглу масу додати цукор, родзинки, мигдаль, ванілін, все перемішати, покласти у форму, бажано роз’ємну, щільно вминаючи масу, зверху покласти блюдце з невеликим вантажем, поставити в холодильник на добу. Вийняти, прикрасити цукатами.

Традиційна паска

Вона може зберігатися протягом 40 днів – аж до Воскресіння. Аби спекти паску за класичним рецептом, знадобиться терпіння, адже на її приготування доведеться витратити 6 годин.

Потрібно: 900 г борошна, 50 г дріжджів, 300 мл молока, 10 жовтків, 250 г цукру, 100 г вершкового масла, 100 г родзинок, 25 г коньяку чи горілки.

100 грамів борошна заварити у половині склянки киплячого молока і швидко розмішати дерев’яною ложкою, аби вийшла цупка еластична маса. У півсклянки теплого молока розчинити дріжджі, додати їх до завареного борошна. Отриману суміш накрити рушником і залишити на годину у теплому місці.

9 жовтків розтерти до білого кольору із цукром та дрібкою солі. Половину цієї суміші вилити до дріжджової маси, додати 250 грамів борошна, знову вимішати та залишити на годину. Тоді решту заливки додати в тісто, досипати 500 грамів борошна і місити доти, доки воно не буде відставати від рук.

Далі потроху вливати розтоплене вершкове масло, старанно вимішуючи його після кожної порції. Наприкінці додати горілку чи коньяк і знову дати підійти.

Після того додати посипані борошном родзинки та перемішати. Тістом заповнити застелені промасленим папером високі форми до половини.

Зачекати, доки тісто підніметься і заповнить 2/3 форми, змазати верх сумішшю із яєчного жовтка і чайної ложки води.

Випікати у гарно розігрітій духовці приблизно 45 хвилин при 170-175 градусів.

Паска «Львівська»

Потрібно: 750 г борошна, 1,5 скл. молока, 8 жовтків, 100 г дріжджів, 150 г вершкового масла, 150 г цукру, 0,5 ч. л. солі, ваніль, 50 г цукатів, 3 мигдальних горіхи.

Приготування. Дріжджі розчинити у теплому молоці із 1 столовою ложкою цукру. Як тільки опара почне бродити, влити її у ємність із борошном, посолити, додати розтерті із цукром жовтки, ванілін і замісити тісто. Наприкінці вимішування додати розтоплене масло і місити, поки тісто не вбере його.

Після цього додати родзинки, порізані цукати і тертий мигдаль, перемішати і поставити у тепле місце. Коли тісто підійде, наповнити змащені жиром форми на одну третину висоти. Помастити яйцем та випікати у гарячій духовці (190-200 градусів) протягом години.

Випечені паски наступного дня проколоти у кількох місцях дерев’яною паличкою і побризкати сиропом.

Для приготування сиропу: 200 г цукру залити 1,5 скл. води і соком із половини лимону. На вогні розтопити цукор, додати кілька крапель ромової есенції та цедру. Гарно перемішати.

Після того, як паски «вберуть» сироп, їх можна змазати помадкою.

Для приготування помадки потрібно: 200 г цукру, 6 ст. л. води, 1 ч. л. вершкового масла, 0,5 ч. л. оцту, ромова есенція, сік половини лимону. Цукор залити гарячою водою, додати оцет і варити до загустіння, після чого зняти з вогню і розтерти, додавши вершкове масло. Коли маса почне набувати білого кольору, додати лимонний сік та ромову есенцію.

Паска по-польськи

Потрібно: 1,5 кг борошна, 1 скл. молока, 2 скл. вершків,

50 г свіжих дріжджів, 10 яєць, 800 г цукру.

Приготування. Склянку гарячого молока, гарячі вершки і борошно ретельно розмішати, дати масі охолонути до температури парного молока. Додати розчинені в невеликій кількості молока вспінені дріжджі і два яйця, перемішати і, прикривши тісто серветкою, поставити в тепле місце для бродіння. Коли тісто підніметься, додати решту жовтків, розтертих до білого кольору з половиною цукру, і білки, збиті з рештою цукру в густу піну.

Масу обережно перемішати (зверху вниз), додавши решту борошна і дати тісту піднятися вдруге. Потім тісто ретельно вибити, покласти у змащену маслом і припилену борошном форму, заповнивши її до половини. Дати тісту піднятися. Випікати до готовності при температурі 180 градусів.

Сирна шоколадна паска

Потрібно: 500 г сиру, 150 г вершкового масла, 1 скл. цукру, 3 ст. л. сметани, 2 ст. л. какао, ванілін, а також 1-2 шматочки шоколаду та сіль.

Приготування. М’яке вершкове масло розтерти дерев’яною ложкою до стану густої сметани. Додати цукор, трішки солі і какао. Ретельно перемішати. Після цього сир протерти через сито, покласти сметану, перемішати та маленькими порціями ввести у масляну суміш. Коли маса набуде рівномірного шоколадного кольору, покласти її у форму та притиснути чимось важким. Тримати у прохолодному місці, доки паска не застигне. Потім викласти її на тарілку й прикрасити тертим шоколадом.

Пасхальне ягня

Потрібно: 1,3 кг борошна, 750 г вершкового масла або маргарину, 400 г цукру, 2 яйця, 5-6 г соди, 2 г солі, 1 пакетик ваніліну.

Приготування. М’яке масло з’єднати із цукром та розтерти так, аби цукор повністю розтанув. Додати яйця, сіль, ванілін, соду, борошно і замісити пісочне тісто. На злегка підігріту пательню покласти фольгу або промаслений папір. Якщо немає спеціальної форми у вигляді ягняти, покласти тісто у кондитерський мішок, та надати йому відповідні обриси.

Поставити у теплу духовку та випікати до готовності 45 хвилин.

Світлого вам Великодня!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*