Приміська «Вікторія» жнивує

120015Керівник  ТОВ «Вікторія» Тернопільського району Степан Маціборка свій авторитет здобув завдяки наполегливій праці, грунтовним знанням та природним організаторським здібностям. А ще Степан Васильович відзначається щирістю у спілкуванні з людьми, щедрістю у бажанні ділитися досвідом і постійним пошуком нових методів у аграрній економіці. Саме він, один із перших в області, запровадив у своєму господарстві «нульовий обробіток» грунту.

У цієї новації спочатку було чимало скептиків та урожайність на таких полях притупила стріли критиків і в байковецького фермера почали з’являтися послідовники. Цього року озимий ячмінь тут видав на півтори тонни більше, ніж на полях зі звичною технологією обробітку грунту.

Всього під зернові культури у ТОВ «Вікторія» відвели 1500 га. Уже зібрали 170 гектарів озимого ячменю і розпочали обмолот озимого ріпаку, який цьогоріч видався на славу. А все тому, що в господарстві використовують високопродуктивні гібриди, «нагодували»  вдосталь земельку і забезпечили належний догляд за культурами.

Окрім традиційних гібридів німецьких фірм «Лембке», «Байєр» та «Піонер», говорить Степан Васильович, ми розширили їх лінійку за рахунок гібридів американської компанії «Монсанто» і не прогадали. Її «Екстрон» майже на 2 тонни перевищив урожайність німецьких гібридів.

У «Вікторії» сформувалася хороша команда спеціалістів. Відразу зі студентської лави прийшли на практичну роботу молоді головний інженер Назар Озерянський і головний агроном Олександр Козак. Тут зробили ставку на молодих, особливо – на посади керівників середньої ланки та галузевих технологів. Наступного року планують здати шість квартир для молодих спеціалістів.

…Після ріпаку – на черзі обмолот озимої пшениці та ярого ячменю. Вони, без сумніву, теж пройдуть у належні терміни і за чіткої організації, бо для цього створено усі технічні і логістичні передумови.

А тим часом на полях «Вікторії» дозріває хороший урожай цукрових буряків на 270 га. Добрі види має 300-гектарна площа сої і 400-гектарні посіви соняшнику.

Андрій ДНІСТРЯНЕЦЬ

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*