Наскільки безпечними є харчові добавки?

Переважна більшість продукції, яку нині споживаємо, містить у собі харчові добавки, котрі, позначені буквою «Е». Майже будь-який продукт, запропонований нам – чи то сухарі, морозиво, соки, напівфабрикати або навіть звичайний буханець хліба – мають на упаковці цей символ.

Чи можна харчуватися такою їжею — вирішувати  покупцю. Але перш ніж купувати, потрібно володіти інформацією про можливу шкідливість певної харчової добавки, що міститься в продукті.

Так, ковбаса без фарбників виглядає зовсім не такою апетитно-рожевою, яку ми звикли бачити  на вітрині. «Справжня» ковбаса має сірий і непривабливий вигляд. Товарного вигляду їй надають барвники.

Літеру «Е» у складі назв харчових добавок асоціюють із словом Europe — Європа. А ще «Е» ототожнюють зі словом eatable, що в перекладі з англійського означає «їстівний». За допомогою цієї відмітки JECFA (Європейська комісія з добавок) інформує споживачів про хімічні сполуки, які є в тому чи іншому продукті. Цифровий індекс поряд з «Е» вказує на групу, до якої належить добавка. До речі, до 1953 року писали повну назву харчової добавки на упаковках.

Так, Е100-Е182 — барвники, Е200-Е280 — консерванти, Е300-Е391 — антиоксиданти, Е400-Е481 — стабілізатори, емульгатори, загущувачі, Е500-Е585 — різні: регулятори кислотності, покращувачі борошна, розпушувачі, регулятори вологи, Е600-Е699 — підсилювачі аромату і смаку, Е700-Е899 — запасний діапазон позначень (на випадок появи нових добавок), Е900-Е999 — підсолоджувачі, антифламенги (піногасники), Е1000-Е1521 — речовини для глазурування, розділювачі, газостискувачі, герметики, текстуратори, солеплавителі тощо.

Майте на увазі, що ця класифікація є умовною, оскільки одні і ті ж добавки можуть суміщати в собі різні функції. Наприклад, сульфат натрію Е221 є одночасно і консервантом, і антиоксидантом. Деякі фахівці  вважають, що харчові добавки не такі вже й страшні. Їх використання дозволено в багатьох країнах, більшість «Е» не дають побічних ефектів. Якщо добавці привласнили букву «Е», то це означає, що вона витримала всі тести і перевірки, а інакше Європейська комісія її не дозволила б.

Але вчені все-таки сумніваються щодо нешкідливості харчових добавок, адже тестують їх кілька тижнів, а відчутна шкода може з’явитися тільки через десятиліття. Наприклад, заборонений у нас консервант-формальдегід Е240, який міститься у більшості рекламованих імпортних шоколадних батончиках і різних консервах (грибах, компотах, соках), має виражену онкологічну дію, здатну провокувати розвиток раку. Звичайно, для цього недостатньо з’їсти один батончик, бо побічний ефект накопичується роками.

Консервантами Е230, Е231, Е232 користуються під час обробітку фруктів (тому заморські банани і апельсини не псуються місяцями). А ці добавки, потрапляючи в організм  навіть у невеликих дозах, провокують розвиток раку. Звичайно, застосовують його для запобігання псуванню продуктів — наносять на шкірку плоду. Щоб уберегтися від отрути, фрукт необхідно добре вимити перед вживанням.

Небезпечними можуть виявитися і звичні для нас харчові добавки, зокрема Е330 —  лимонна кислота. Кількість її не нормована, а надлишок у продукті здатний викликати неприємні відчуття у хворих на виразку шлунка.

З іншого боку, є нешкідливі і навіть корисні харчові добавки. Наприклад, Е163 (барвник) — це антоціан із винограду, а Е338 (антиоксидант) і Е450 (стабілізатор) — звичайні мікроелементи, потрібні нашим кісткам.

Природно, виникає й інше питання: які дози цих добавок вважаються не шкідливими для організму людини? Адже на етикетках відсутня відмітка про кількість харчових добавок, а лише вказано, що вони є у складі продукту.

Наталя ДЯГЕЛЬ

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*