Кришталево чисто

214Вироби з кришталю й скла потребують особливого догляду. І хоча мода на кришталь вже минула, він досі красується у серванті чи не в кожній оселі. На сімейних застіллях часто окрасою столу є саме кришталевий посуд. Отож, кожній господині треба знати про особливості його миття, бо якщо це робити неправильно, то з часом кришталь і скло потьмяніють, втратять блиск і пожовкнуть.

Для чищення виробів із кришталю не варто використовувати соду й мило, а від гарячої води вони тьмяніють.

Посуд із вогнетривкого скла не можна мити металевим скребком, щоб не пошкодити його, краще скористатися жорсткою губкою.

Щоб кришталевий посуд блищав, мийте його теплою водою з додаванням солі й оцту (по 1 ст. л. на 1 літр води). За допомогою цього розчину легко видалити наліт у кришталевій вазі. Після миття ретельно сполосніть холодною водою і витріть лляною чи бавовняною ганчіркою.

Щоб почистити різьблену поверхню кришталю, покриту шаром жиру чи пилу, загорніть посудину на кілька годин у серветку, змочену рідиною для чищення скла, потім ретельно помийте.

У разі відсутності спеціальних миючих засобів, додайте до 3 л теплої води по півсклянки спирту, оцту й гірчичного порошку. Така суміш безпечно видалить навіть застарілий бруд. Сполосніть посуд холодною водою з додаванням невеликої кількості оцту.

Деякі господині вважають за краще мити кришталевий посуд із додаванням крохмалю. Він має м’яку абразивну дію: делікатно видаляє стійкі забруднення з важкодоступних місць. Кришталевий посуд також можна занурити на кілька хвилин у воду, в якій варилася картопля, або ж змастити сирою картоплиною вироби ззовні й зсередини, і коли висохне, натерти до блиску сухою тканиною.

Скляний посуд із малюнком або позолотою краще мити розчином нашатирного спирту (1 ст. л. на 1 л води), а потім ополіскувати в слабкому розчині синьки.

Щоб відмити застарілі плями від вина або соку необхідно попередньо замочити скляний посуд у содовому розчині (1 ст. л. соди на 1 л води).

Для миття скляної пляшки трохи піску і шматків газети помістіть у пляшку й до половини залийте водою, збовтуйте впродовж кількох хвилин. Потім вилийте вміст і сполосніть пляшку холодною водою.

Улюблені вироби матимуть яскравий блиск, якщо їх ретельно протерти фланелевою ганчіркою, змоченою у спирті.

Скористайтеся порадами і ваш посуд засяє чистотою і стане окрасою столу.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*