Як вберегтися від кишкових інфекцій влітку

991Літо — час відпочинку на природі, на водоймі, пора свіжих ягід і фруктів. Але також це “зоряний час” кишкових інфекцій. 

Висока температура повітря сприяє розмноженню хвороботворних бактерій. Тому влітку небезпека “прихистити” у своєму організмі якусь їх частину підстерігає нас на кожному кроці.

Вдома

Головна умова, кажуть санлікарі — не нехтувати особистою гігієною. І дотримуватися кількох простих, але ефективних правил:
– після прогулянок та перед їжею мити руки з милом;
– ретельно мити посуд після їжі;
– не залишати готові продукти на кілька годин при кімнатній температурі ;
– не вживати непросмажені і непроварені м’ясо і морепродукти;
– кип’ятити воду або вживати бутильовану.

У кафе і ресторанах

За даними ДержСЕС тільки за минулий тиждень зареєстровано 7 спалахів на гостру кишкову інфекцію. Серед них є випадки з великою кількістю потерпілих. Наприклад, на Полтавщині постраждало 57 людей, які були на поминальних обідах у кількох селах регіону. Як повідомляють спеціалісти Полтавського обласного лабораторного центру Держсанепідслужби, до такого масового нездужання людей призвело порушення технології приготування страв на одному з підприємств регіону.

Тому уважно ставтеся до власного харчування у громадських місцях, особливо — у вуличних кафе. Зверніть увагу, чи є там умивальник для рук (і чи функціонує він), чи правильно зберігаються бутерброди, сандвічі, салатики тощо. Зауважте, що обробка продуктів у мікрохвильовій печі не гарантує відсутності збудників небезпечних інфекцій. Ще один фактор, на який звертають увагу фахівці — готові страви і сирі продукти повинні зберігатись окремо.

На ринку, або в магазині

Влітку хочеться якомога швидше насолодитися ягодами і фруктами. Але краще не купуйте їх прямо з землі. Як мінімум — має бути забезпечене належне зберігання товару, не кажучи вже про те, що сам продавець має пройти санітарно-медичне обстеження, аби бути впевненим, що він не є переносником небезпечних хвороб (що у випадку торгівлі у підземних переходах чи біля метро є сумнівним).

Ще один ризик при покупці плодів і овочів: вибираючи найсмачніші, часто пробуємо їх прямо на ринку. Але чисті на вигляд — не значить, що без мікробів.

Небезпечні для здоров’я збудники кишкових інфекцій підстерігають споживача у сирих м’ясі, рибі та морепродуктах. Тому не купуйте їх, якщо вони не зберігаються у спеціальних місцях — холодильних чи морозильних камерах, або якщо маєте сумніви у їх свіжості.

На пікніку

Спекотна погода — чудовий привід освіжитися у річці чи озері. Але водоймища — “улюблені” джерела кишкових інфекцій, бо ж дизентерія, черевний тиф, сальмонельоз і холера поширюються через воду. Тому купайтеся тільки у перевірених санепіднаглядом водоймах. До слова, у Києві станом на 8 червня купання тимчасово заборонено Київською СЕС на 4 пляжах — Чорторий, Райдуга, ставі Горащиха у Пущі-Водиці і озері Тельбін.

Також важливо остерігатися переохолодження – не переборщити з холодними зануреннями, бо це дуже послаблює імунітет.

Любителям попоїсти на природі та пляжі також варто пам’ятати про прості і дієві правила:
– не залишати їжу на сонці;
– не класти продукти харчування на землю;
– не мити продукти водою з річки, озера;
– слідкувати, аби до продуктів не потрапили комахи, особливо мухи;
– не використовувати вдруге одноразовий посуд .

Джерело: 24tv.ua

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*