Держпродспоживслужба: якість продукції – безпека споживачів

Днями в  обласній філармонії  відбулися загальні збори з нагоди  дворіччя  створення Держпродспоживслужби на Тернопільщині. Перед присутніми  виступив  керівник цього відомства Василь Хомінець, а також голова обласної ради Віктор Овчарук та заступник голови облдержадміністрації Юрій Юрик.

Державну службу України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів утворено у вересні 2014 р. на базі державних ветеринарної та фіто санітарної, санітарно-епідеміологічної служб, інспекції з питань захисту прав споживачів.

Завдання Держпродспоживслужби – державний нагляд за безпечністю та дотриманням окремих показників якості харчових продуктів; дотриманням вимог санітарного законодавства; виконанням фітосанітарних заходів, обігом пестицидів і агрохімікатів, використанням біологічних контрольних організмів; проведенням профілактичних і винищувальних заходів стосовно шкідників у місцях зберігання запасів продукції рослинного походження; здійснення державної санітарно-епідеміологічної експертизи, видача за результатами її проведення відповідних висновків; здійснення у межах компетенції контролю за усуненням причин і умов виникнення та поширення інфекційних, масових неінфекційних захворювань, отруєнь та радіаційних уражень людей; розроблення та здійснення санітарних, ветеринарно-санітарних та фітосанітарних заходів, що стосуються обмеженого (визначеного) кола осіб чи випадків, передбачених законодавством, та низка інших повноважень, передбачених Положенням про Державну службу України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.

 

–  Сьогодні  лише друга річниця створення Держпродспоживслужби в області.  Попереду –  ще  багато завдань. Щоправда, нині держава розв`язала нам руки, знявши обмеження щодо заборони проведення перевірок.  Тому сподіваюся, що  спільними зусиллями ми розбудуємо Держпродспоживслужбу на Тернопільщині. Вона  буде здійснювати  не лише функції державного контролю, а й стане сервісним центром, посередником між представниками бізнесу і споживачами, – сказав Василь Хомінець.

Він висловив вдячність усім, хто сумлінно виконує свої обов`язки, робить усе можливе, щоб уникнути спалахів небезпечних хвороб та отруєнь на території області.

Голова обласної ради Віктор Овчарук  та заступник голови  облдержадміністрації  Юрій Юрик  відзначили кращих працівників грамотами, подяками та подарунками. За  словами Віктора Овчарука, коло повноважень Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів – дуже широке. Та, без сумніву, діяльність має бути спрямованою, передусім, на виконання найвищої місії  –  дбати про здоров’я та безпеку людини.

Заступник голови  облдержадміністрації  Юрій Юрик у своєму виступі наголосив: незважаючи на те,  що служба – ще нова, повноважень у її працівників доволі багато. Від їх сумлінного виконання залежить здоров’я людей, адже саме працівники Держпродспоживслужби стоять на сторожі безпечності та якості продуктів харчування, епізоотичного та санітарно-гігієнічного благополуччя.

У рамках заходу також нагородили переможців конкурсу дитячого малюнку “Держпродспоживслужба очима дітей”, який провели ще наприкінці січня. У ньому  взяли участь 65 школярів з усієї області. Найактивнішими були учні Тернопільського навчально-виховного комплексу «Загальноосвітня школа I-III ступенів – економічний ліцей №9 імені Іванни Блажкевич».

Конкурсне журі, до складу якого увійшли представники структурних підрозділів, очолив відомий художник Тарас Гірняк. Було визначено  9 переможців, їм вручили грошові винагороди та подарунки. Троє учасників отримали від ГУ Держпродспоживслужби в Тернопільській області спеціальні нагороди, адже їх роботи журі визнало  такими, що найбільше передають змістовність і функції служби.

Перші місця у  віковій категорії 6-9 років вибороли: учениця Тернопільського навчально-виховного комплексу «Загальноосвітня школа I-III ступенів – економічний ліцей №9 імені Іванни Блажкевич» Марта Дяків, у  віковій категорії 9-11 років – учениця Борщівської загальноосвітньої школи I-III ступенів №1 Софія Регуш, у  віковій категорії 11-13 років – учениця Тернопільської загальноосвітньої школи I-III ступенів № 4 Вікторія Карпенко.

Приємно, що діти у своїх малюнках змогли передати не тільки художні навички, а й власне бачення необхідності дотримання санітарних, фітосанітарних, ветеринарних вимог, обізнаність з правами споживача тощо.

Опісля   відбувся семінар-навчання для спеціалістів з районів. Щоправда,  захід розпочався з 40-хвилинною затримкою.  Приміщення обласної філармонії, яке  орендувало Головне управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області для проведення загальних  зборів, «замінував» невідомий. У той час у залі перебували 300 працівників. Людей евакуювали. Обстеження приміщення відповідними службами не підтвердило повідомлення про замінування. Поліція проводить розслідування.

Наталія ШКЛЯР

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*