Повідомити новину

Поширити:

Пленарні будні
 
Заборона російської мови, звернення до МВС щодо охорони Почаївської Свято-Успенської лаври, Концепція розвитку тернопільського аеропорту чи проголошення 2019 – Роком ОУН на території Тернопілля… Ці та інші питання розглянула чергова сесія обласної ради.
Перед пленарним засіданням під стінами адмінбудівлі активісти та небайдужі тернополяни влаштували публічну акцію протесту проти роботи проросійських телеканалів «NewsOne» та «112 Україна». Основна вимога, яку жителі краю поставили до депутатів, – проголосувати за відповідне звернення до керівництва держави. Саме це питання депутатський корпус розглянув першочергово.
Перед початком пленарного засідання голова облдержадміністрації Степан Барна та голова облради Віктор Овчарук вручили трьом краянам державні нагороди. Так, за значний особистий внесок у розвиток національної освіти завідувача кафедри ТНПУ імені Володимира Гнатюка Миколу Алексієвця нагороджено орденом «За заслуги» ІІ ступеня. Почесним званням “Заслужений діяч науки і техніки України» нагородили Миколу Дивака – декана факультету ТНЕУ, а Грамоту ВРУ отримав голова постійної комісії обласної ради з питань бюджету Сергій Швець.
Далі слово надали представникам громадських організацій воїнів АТО. Активісти вимагали прийняти звернення до центральних органів влади про недопущення переслідувань та екстрадиції воїнів-іноземців, які беруть участь у бойових діях проти країни-агресора на сході України. Також йшлося і про звернення щодо бездіяльності правоохоронних органів у справі розслідування убивства Катерини Гандзюк. А представники ГО «Ветерани АТО Галичини» звернулися до депутатів із проханням створити робочу групу, яка розробила б пропозиції щодо програми кредитування ветеранів АТО для придбання житла.
Серед низки інших звернень, які були проголосовані та підтримані, стали звернення до Верховної Ради та Міністерства освіти і науки щодо прискорення розгляду та прийняття проекту Закону про фахову передвищу освіту; звернення до Кабміну і Міністерства аграрної політики та продовольства щодо внесення змін до нормативно-правових актів при укладанні цивільно-правових угод стосовно земель сільськогосподарського призначення; звернення до Президента, Верховної Ради та Кабміну щодо вжиття невідкладних заходів для недопущення знищення галузі лісового господарства та врегулювання статусу лісів.
Також депутатський корпус звернувся до керівництва держави та ПрАТ «Укргідроенерго» щодо стану реалізації Програми розвитку гідроенергетики на період до 2026 року. Йдеться про спорудження каскаду гідроелектростанцій з шести ГЕС на річці Дністер у верхній та середній течії на території Івано-Франківської, Чернівецької та Тернопільської областей. У цьому зверненні депутати наполягли відмовитися від проектування та будівництва каскаду гідроелектростанцій. Натомість закликали владу обдумати можливі варіанти розвитку вітрової та сонячної енергетики на теренах нашого краю.
Звернення, адресоване Міністерству внутрішніх справ, стосується Почаївської Свято-Успенської лаври.
У ньому зазначено: «За крок до створення в Україні єдиної помісної Православної церкви окремі зацікавлені структури намагаються загострити протиріччя між віруючими православних конфесій, вдаються до штучного нагнітання ситуації та спекуляцій навколо юридичної належності Свято-Успенської Почаївської лаври. Додаткового занепокоєння додало звернення намісника Свято-Успенської Почаївської лаври, митрополита Володимира Мороза, який оприлюднив прохання до прихожан підготуватися до фізичного захисту святині». Зважаючи на це, депутати облради попросили організувати цілодобову охорону Почаївської Свято-Успенської лаври підрозділами Національної гвардії України.
Серед інших важливих питань стало рішення накласти мораторій в межах Тернопільської області на публічне використання російськомовного культурного продукту в будь-яких формах до моменту повного припинення окупації на території України.
Депутати також внесли зміни до обласного бюджету. Зокрема, 2 500 тис. грн спрямують на будівництво середньої загальноосвітньої  школи І-ІІІ ступеня в смт Велика Березовиця Тернопільського району, 607,15 тис. грн – на капітальний ремонт водолікувального відділення Товстенської районної комунальної лікарні, що у Заліщицькому районі, 1400 тис. грн – на завершення будівництва спортивного залу у Чорткові. Змін зазнали і 8 обласних програм, які були прийняті на попередніх пленарних засіданнях. Скажімо, до програми про підтримку осіб, які брали участь в АТО, та членів сімей загиблих під час проведення АТО, членів сімей Героїв Небесної сотні, постраждалих учасників Революції Гідності, до категорії осіб, якими опікується ця програма, внесено і учасників Операції об’єднаних сил. Також внесено зміни до програм антитерористичних заходів у Тернопільській області;  охорони навколишнього природного середовища та розвитку лісового господарства тощо.
Депутати затвердили низку обласних програм, зокрема щодо розвитку місцевого самоврядування в Тернопільській області на 2019–2023 роки,  підвищення рівня соціальних гарантій серед працівників бюджетної сфери та соціально незахищених верств населення на 2018-2022 роки, правової освіти населення на 2018–2021 роки.
З-поміж інших питань сесія обласної ради затвердила і Концепцію розвитку цілісного майнового комплексу аеропорту «Тернопіль» на період до 2030 року. Загалом передбачається будівництво вантажного терміналу зі складами, офісними приміщеннями і торгово-виставковими площами.
Тернопільське обласне державне музичне училище ім. Соломії Крушельницької депутати перейменували на Тернопільський музичний коледж ім. Соломії Крушельницької.
Також під час сесії було прийняте рішення про відзначення 90-ліття створення ОУН, а 2019 рік офіційно проголошено на території Тернопільської області Роком ОУН.
Тетяна ВІТЕНЬКО